Te pyszne kanapeczki robię ekspresowo z trzech produktów. Są idealne na imprezową przekąskę

Dodano:
Kanapeczki na krakersach Źródło: Shutterstock / Elena Talberg
Robicie domówkę i nie macie pomysłu na przekąskę? Podrzucam prostą propozycję, z której przygotowaniem poradzi sobie nawet mniej wprawna osoba. Te kanapeczki zrobicie w kwadrans, a goście z przyjemnością będą je zajadać.

Trwający karnawał to doskonała okazja do spotkań w gronie znajomych. By umilić sobie ten czas, warto przygotować smaczne przekąski. Najlepiej proste, by nie tracić na ich przyrządzenie zbyt wiele czasu. Doskonałą propozycją są kanapeczki. Jednak nie takie zwykłe, a chrupiące, apetyczne i pełne smaku. Zrobicie je na krakersach.

Z czego można zrobić imprezowe kanapeczki?

Imprezowe kanapeczki z pewnością powinny różnić się wielkością od tych tradycyjnych. Powinny być małe, w sam raz na jeden kęs. Można je przygotować na tradycyjnym chlebie, którego kromki warto jednak pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze też sprawdzą się bułki. Oprócz klasycznego pieczywa, podstawą imprezowych kanapeczek mogą też być: krakersy, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe czy kukurydziane. Do kanapeczek idealnie będą pasować wszelkiego rodzaju pasty. Dobrze przylegają do pieczywa czy krakersów i bez problemu można je ozdobić tak, by wyglądały apetycznie.

Jak zrobić kanapeczki z łososiem?

Kanapeczki z łososiem doskonale będą smakować, gdy przygotujemy je na krakersach. Struktura i smak tych wytrawnych ciastek idealnie komponują się z prostą pastą, a także z wędzoną rybą. Pastę do posmarowania czy też wyciśnięcia na krakersy można przygotować z twarożku kanapkowego, a nawet sernikowego. Warto doprawić ją do smaku np. chrzanem, by była wyrazista.

Przepis: Kanapeczki na krakersach

Przekąskowe kanapeczki z krakersów, twarożku i wędzonego łososia

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1 paczka krakersów okrągłych lub prostokątnych
  • 200 g serka kanapkowego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pastyDo twarożku dodaj jeden posiekany plasterek wędzonego łososia, całość zblenduj na gładką masę. Dodaj chrzan, wymieszaj, dopraw do smaku.
  2. Przygotowanie kanapeczekNa każdym krakersie połóż trochę pasty twarogowej, oprósz ją świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej kanapeczki połóż kawałek wędzonego łososia. Kanapeczki udekoruj listkami natki pietruszki.

Czym jeszcze można obłożyć imprezowe kanapeczki na raz?

Imprezowe kanapeczki świetnie też będą smakować, gdy położymy na nich pastę z tuńczyka czy hummus. Można też sięgnąć po kremowy pasztet. Wierzch kanapeczek można ozdobić zieleniną, np. listkami natki pietruszki, koperku czy bazylii. Świetnie też sprawdzą się tu pokrojone na małe kawałki warzywa, a także oliwki, kapary, pikle i marynowane grzybki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...